Zománcozott tarkedli, vagy cseh fánksütő (J-7546)
Elérhetőség: | Beszállítás alatt |
Cikkszám: | J-7546 |
Leírás: Anyag: |
|
|
Leírás és Paraméterek
Tudod mi az a tarkedli? Hallottál már róla? Készítettél otthon?
Ha a válaszod "nem", akkor mi most segítünk Neked abban, hogy felfedezd ezt a finomságot! Süss könnyű, apró, kerek fánkokat!
Ezt a desszertet tarkedlinek, talkedlinek, Dalkennek, cseh pimasznak, cseh fánknak és kőttes fánknak is nevezik. A 19. századi, közép-európai konyhák nagy kedvence volt ez a kis finomság.
A sütő mérete: 21 cm belső átmérőjű, külső átmérője: 22 cm, magassága: 2,8 cm, hossza füllel: 33,5 cm, tarkedli átmérője: 5,5 cm
Használható: gáz-, kerámialapos -, elektromos tűzhelyen, indukciós főzőlapon egyaránt.
Így készítsd el otthon a talkedlit:
Hozzávalók 10 adaghoz:
-70 dkg liszt,
-30 g friss élesztő,
-1,5 dl tej (langyos, és + annyi, amennyi a tésztához kell),
-1 ek cukor (+ egy kevéske az élesztőhöz),
-3 db tojás,
-1 csipet só,
-0,5 dl napraforgó olaj.
Az cukrot a felvert tojásokkal, és a csipet sóval keverd össze, majd önts hozzá egy kevés langyos tejet, azzal is keverd össze, utána pedig szórd bele a lisztet.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtasd fel, majd öntsd bele a tésztába. Az egészet jól dolgozd össze, s folyamatosan hígítsd annyi langyos tejjel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapj.
A tésztát fedd le, és meleg helyen, 3/4 - 1 órán át hagyd kelni.
A tarkedli sütő mélyedéseibe csepegtess egy-egy mokkáskanálnyi étolajat, s közepesnél nem nagyobb hőfokon, lassan hevítsd fel. A tésztából a mélyedésekbe szaggass annyit óvatosan, hogy majdnem a peremükig megteljenek.A hőfok maradjon közepes! Oldalanként kb. 2-3 perc alatt megsülnek (de érdemes alájuk nézegetni, mert minden főzőlap más és más).
Frissen, házi barack-, és szilvalekvárba mártogatva a legfinomabb!